Hoe een (corona)vaccin ons verzwakt

Hoe een (corona)vaccin ons verzwakt

In dit bericht wil ik een onderwerp bespreken dat bij vaccinaties eigenlijk altijd onbesproken blijft, namelijk dat vaccineren ons (op den duur) kan verzwakken.

Onze afweercellen zijn echte vechtjassen

Ons afweersysteem bestaat uit een groot aantal immuuncellen. Deze cellen kun je vergelijken met ‘vechters’, die het lichaam verdedigen tegen vijanden en indringers. Nu heb ik een vraag aan jou: wat heeft een vechter nodig om goed te worden? Neem bijvoorbeeld een kickbokser. Wat maakt een kickbokser tot een kampioen?

Een kickbox-kampioen heeft sterke tegenstand nodig

Een kickbokser kan alleen de beste worden wanneer hij tegen volwaardige tegenstanders uit mag komen. Van elke goede tegenstander leert hij; elke topper maakt hem sterker. Wanneer je een kickbokskampioen tegenover een slappeling zet, leert hij niks bij; sterker nog: dan verslapt hij zelf ook.

Onze afweercellen hebben ook tegenstand nodig

Hetzelfde geldt voor onze afweercellen: wanneer je een afweercel een slappe tegenstander geeft (en vaccinaties zíjn verzwakte tegenstanders), dan leren ze niets bij. Een immuuncel heeft het nodig om echt uitgedaagd te worden. Dat gebeurt in eerste instantie door kinderziekten, later bijvoorbeeld door allerlei bacteriën en virussen, waaronder griep. Dat is hoe de natuur het lichaam helpt zijn afweerkracht volledig te ontwikkelen.

Vaccinaties zijn verzwakte tegenstanders

Vaccinaties zijn dus verzwakte tegenstanders. En daarmee voorkom je in de meeste gevallen weliswaar kinderziekten, maar je ontneemt een kind ook de kans zijn immuunsysteem te ontwikkelen. Terwijl een kind dat de ervaring opdoet lichamelijke bedreigingen te kunnen overwinnen, ook groeit in zelfvertrouwen. Vraag je oma eens wat haar opviel als haar kinderen vroeger een kinderziekte doormaakten. Vaak krijg je als antwoord dat kinderen in deze korte ziekteperiode een (enorme) verandering doormaakten; niet alleen fysiek dus.

Nadeel van vaccinaties

Vrijwel alle kinderen in het westen krijgen tegenwoordig (alle) vaccinaties. Het afweersysteem wordt door deze vaccinaties (de verzwakte tegenstanders) niet meer echt uitgedaagd. Daardoor kan het zich volgens mij niet optimaal ontwikkelen. Dat is, naast de goede dingen die vaccinaties misschien ook brengen, een keerzijde waar eigenlijk nooit over gesproken wordt.

Auto-immuunziekten, kanker en andere welvaartsziekten

Een verstoord afweersysteem speelt een belangrijke rol bij auto-immuunziekten, de meeste vormen van kanker en tal van andere welvaartsziekten. Deze aandoeningen nemen hand over hand toe. Kan het zijn dat we met het voorkomen van kinderziekten d.m.v. vaccinaties ons immuunsysteem verzwakken? Kan het zijn dat we daardoor niet meer de kracht ontwikkelen die nodig is om ons te wapenen tegen allerlei ziekten, zowel griep, corona als allerlei welvaartsziekten? Ik weet het niet zeker, maar ik stel mezelf deze vragen geregeld en ik ben eigenlijk verbaasd dat dit aspect nooit wordt meegenomen in de discussies rondom vaccinaties.