het mechanisme van stress

Het zenuwstelsel bestaat uit het sympathisch zenuwstelsel en het parasympatisch zenuwstelsel.  Het para sympathisch zenuwstelsel werkt in rust en doet de maag en de darmen werken. Bij angst voor een bijtende hond kunnen wij weglopen Het sympathisch zenuwstelsel zorgt dat genoeg glucose in het bloed komt voor energie om te bewegen   Bij veel zorgen en er veel over denken hebben wij ook veel glucose in het bloed , die bij zitten niet verwerkt wordt Het is eerder dat wij behoeften hebben aan iets zoet, alcohol,  drugs of roken . gebeurt dit dikwijls dan geraken wij verslaafd.

Het is goed als het parasympatisch  zenuwstelsel en het parasympatisch zenuwstelsel. in evenwicht zijn. Dus het evenwicht tussen actie en ontspanning.

 Het hormonaal systeem, het zenuwstelsel en de organen werken onderling samen.

Wanneer bij di stress het sympathisch zenuwstelsel overheerst krijgen we een ineenstorting, depressie, overspannen zijn , burn-out, angst , moe zijn.

Tot het mechanisme van de normale stressrespons behoort de gesynchroniseerde werking van de Hypothalamus, de  Hypofyse en de Bijnieren.

De Hypothalamus produceert het  corticotropine releasing hormoon dat de Hypofyse aanzet tot het produceren van het adrenocorticotroop hormoon. De bijnieren gaan adrenaline en cortisol produceren

Bij het einde van de stress krijgt de Hypothalamus  een signaal om te stoppen met het corticotroop releasing hormoon. De rust keert terug.

De juiste cortisolspiegel is van groot belang voor ontstekingen op te lossen en allergie├źn te verminderen. Ook dient cortisol om te genezen.

Bij een  teveel aan cortisol kan men een maagzweer ontwikkelen , het ontstaan van autisme, de bloeddruk stijgt, spieratrofie, men krijgt rimpels, slapeloosheid,  hartklachten en botbreuken kunnen ontstaan.

Zo zijn dementie en Alzheimer aandoeningen die ontstaan door chronisch stress en geraffineerde voeding . het darmbioom staat in verband met de hersenen.

Voor de mentale gezondheid kijk ik naar goede relaties, geniet van wat je doet , geniet van het moment. Leef in het hier en nu.

Leave a Comment